петак, 8. април 2016.

Dodatna oprema: Šta je stvarno potrebno za bebu u prvoj godini života?!

Image courtesy of Sttava at FreeDigitalPhotos.net

Trenutka kada prestaje belilo pred očima i snažna vrtoglavica, a neopisiva radost još se bori sa nevericom "jesu-li-ovo-STVARNO-dve-crte", u glavi bubuće mame već počinje da se stvara spisak "moram" stvari. Moram: da zakažem pregled, da javim, da jedem zdravo,  da preuredim, da nabavim, da kupim... E tu smo! Lista opreme "neophodne" za bebu može biti poduga, ali ne mora. Mnogi roditelji trude se da obezbede sve za bebu pre nego što se ona rodi, a kasnije se ispostavi da su neke od tih stvarčica uzalud otvarane. A onda ih drugo dete rabi za sve što prvo nije! Univerzalni spisak zaista korisne bebi opreme verovatno ne postoji, ali nepotrebno bacanje para može se izbeći stvarnim praćenjem bebinih potreba, a ne trendova i reklama. U svojoj prvoj godini života moj sin isprobao je dosta kupljenih/pozajmljenih/dobijenih stvari i evo našeg spiska - šta je bebi zaista neophodno od opreme:


1. Krevetac: DA! - Sa posteljinom okolo ili bez, sa vrteškom iznad ili ne (evo, ta vrteška je vrlo diskutabilna), sa fiokom ili bez... Moje veliko "da" ide krevecu ili krevetiću kako ga ko krsti. Poznat smo narod koji se teško odvaja od nameštaja, mnogi su bili u kući u kojoj stari dobri krevetac služi kao prostor za odlaganje posteljine, pa ako imate jedan takav - šmirglu i četku u ruke! Dušek smo kupili, krevet restaurirali i vrlo lagano prošli sa jednom od najskupljih stavki. Ako planirate da osvežite stari krevetac - uzmite u obzir vreme potrebno da miris farbe iščezne, kako bi vam kasnije u sobi mirisao samo divni bebeći miris!

2. Kolica: DA! - Prijatelj koji je dobio klinca godinu dana pre nas dao nam je jednostavan savet "Za bebu su ti neophodna samo tri K: Krevetac, kolica i kadica, ostalo je dodatna oprema" i nije mnogo pogrešio! Bespredmetno je govoriti zašto su sve kolica dobra, a dodaću samo da su ponekad i u službi stolice za hranjenje ili krevetića. Moj klinac je od onih što vrlo brzo ukapiraju da je pogled iz naručja daleko bolji nego iz kolica, pa nam je "četvorotočkaš" više koristio za prevoz namirnica i balona s vodom, nego deteta, ali definitivno se bez njih ne može. Zato nisam fan trošenja velike sume na kolica, važno je da su lagana za nošenje i lako sklopiva (staju u gepek), i dobro bi bilo da strane mogu da se rotiraju - da beba gleda i u mamu i napred. Ovaj sam savet zanemarila, pa sam u slučaju jačeg sunca morala da nosim tetra pelenu i štipaljku sa sobom, da glume suncobran..

3. Kengur nosiljka: DA! - Mame, babe, stručnjaci spore se oko ove, što se mene tiče, spasonosne naprave! Negde sam pročitala da je "nošenje prirodni način kretanja bebe" i stojim iza toga. Svoje mladunče sam teglila u kenguru od četvrtog meseca, iako pedijatri kažu da je rano i ne bi trebalo pre šestog, odnosno dok kukovi ne ojačaju! O, kengure, čudna spravo, toliko mi je olakšao uspavljivanje, šetnje i kupovine... Nisam planirala da ga kupim, nasledili smo ga, ali da smo znali kakav će biti naš mališan, više bismo uložili u kengura (ili u neku od onih marama - nosiljki - deluju mi kao praktične naprave) nego u kolica. Uvek smo ga imali kraj sebe, nosili ga u torbi kolica. Ne, niko mi nije kriv što sam dete "navikla na ruke", nit mi je zbog toga bio teško, nit se nešto kajem, ali ko se odluči da vugli svoje čedo, ne treba da pati: torbi, marama, nosiljka na pretek!

4. Ketrec: DA i NE! - Ketrec, ogradica, mreža, ili što bi rekao moj muž kavez, bio je nešto na čemu sam insistirala! Svi su mi govorili da deca baš nisu luda za ograđenim kvadratnim metrom, ali ja sam zamišljala sina kako se bezbrižno, ćutke igra u ketrecu i proglasila ga za must have! Ispostavilo se da su drugi bili u pravu. Sedeo je tu ponekad, daleko od toga da je ćutao, ali umeo je da se zaigra... dok neko ne bi prošao, a onda kreće negodovanje! Ogradica je vrlo efikasno rešenje kad treba na brzinu da spustiš dete na bezbedno mesto i odradiš nešto, ali samo ako možeš da podneseš visoke frekvencije! Što se tiče igrarije, mislim da se deci daleko više dopada da im se oslobodi prostor na tepihu i ogradi nameštajem nego da sede u mreži! Dakle, Da! za ketrec, bez prevelikih očekivanja i kupite polovan - nisu mnogo habani :)

5. Bebi gimnastika: DA! - Ako idete na babine, ne znate šta da kupite, nećete pogrešiti ako se odlučite za bebi gimnastiku! Nama se pokazala kao mnogo interesantnija nego vrteška iznad kreveta, posebno jer džidžabidže mogu da se otkače i ponesu na kolica, auto sedište i sl. Postala mu je interesantna sa pet meseci, i rado se igrao u njoj, nekoliko puta i zaspao igrajući se. Sa devet meseci ju je već sklapao i odložili smo je, ali, hej, šta za bebu pa traje dugo!

6. Dubak: NE! - Blago onom ko je stvarno takav roditelj kakav je zamišljao da će biti! Pre nego što je moje ružičasto čudo zakmečalo u Betaniji imala sam predstave kako ću divna majka biti. Ona koja nikad neće... (dopuniti listu)! U većini slučajeva sam demantovala samu sebe - ubacila sam bebu u veliki krevet, lizala sam mu cuclu da je operem, dala sam mu slatkiše pre prve godine. Jedino gde sam ostala dosledna je što ga nisam stavila u dubak ili šetalicu. Puzao je jadničak po patosu, prvi put ustao dan nakon što je napunio osam meseci, prohodao samostalno nekoliko dana nakon rođendana. I sve to bez točkova u kojem dete ide na prstima i nastaje mu zbrka u glavi! Ko voli nek izvoli, mi smo prošli bez toga. Potrebno je više strpljenja i više pažnje posvetiti detetu, ali može se. Ko ima nedoumice mene je ovaj tekst ubedio.

7. Stolica za hranjenje: DA i NE! Uglavnom je uslovljena komocijom u domu. Mnogi, kada rašire sve ove naprave po malom stanu nemaju prostora za stolicu za hranjenje, i ja sam mišljenja da može bez nje, ali je s njom lepše! Dete koje hoće da jede možeš na brzinu nahraniti i iz kolica ili krila, ali snebivljivo dete traži stolicu. Više zbog roditelja, čuvanje roditeljskih leđa i živaca. Prednost dajem stolicama koje se mogu sklopiti, i u kojima se dete može vezati, mada i vintidž drvene varijante imaju svoj šarm. A simpa su i one rasklopive koje mališan može kasnije da koristi i kao svoj stočić i stolicu. Važno je stvaranje navike jedenja za stolom, a i detetu je lepše da se oseća "kao veliki" dok jede na svom mestu.

8. Nosiljke za iznošenje: DA i NE! Tradicionalne platnene nosiljke za iznošenje bebe iz porodilišta potisnule su popularne sinteze ili jaja ili autosedišta - koja su zakonski obavezna. Koristili smo je zato što smo je dobili, ali da nismo ne verujem da bismo je kupili. Dobro je došla za transport bebe po kući, u prvim mesecima u njoj smo izlazili na terasu, i u njoj je boravio u dnevnoj sobi, ali da je nismo imali kolica bi poslužila. Brzo je prerastu i postanu nesigurne.

9. Ljuljaške i ležaljke: Hmmmm... DA i NE! Ovu ocenu sam dala jer smo mi bez svega toga prošli, stoga Ne - nije obavezno, nije neophodno, ali ne mogu reći samo Ne, jer možda neko ima zaista dobra iskustva (volela bih da ih čujem)...

10. "Povodac" za bebu: NE! Čak je i to stiglo do nas! Oni kaiševi koje staviš detetu oko grudi i ne mož' ti pobegne! Prosto nisam mogla da ga "uvežem" u to. Pokušala sam jednom, dok je nespretno hodao a nije hteo da sedi u kolicima. Na kraju sam ga nosila, pošto nisam mogla da ga savladam da ide peške kuda smo krenuli, i gurala kolica, ni prvi ni poslednji put!

11. Mušema za presvlačenje: DA! Na ovoj listi jedna od jeftinijih stavki, na kojoj mnogi štede! Postoje mnoge zamene - stolovi, peškiri rašireni na krevetu... ali dobro postavljena mušema štedi mamina leđa, i dugo se dete može na njoj presvlačiti. Mi smo se presvlačili samo na mušemi osam meseci, dok nismo postali mnogo nemirni. Posebno važno u prvim mesecima kad se beba presvlači sto puta dnevno i duplo toliko noću!

12. Pumpice za izdajanje: NE! Ovo nije nešto što se tiče direktno bebe, već mame, ali želelasam da je pomenem. Koristila sam ručnu pumpicu, dobre marke i žalim pare. Drage mame, budite strpljive, savladajte tehniku ručnog izdajanja i bićete brže i efikasnije od svake pumpice, a za te pare kupite nešto lepo sebi! :)

Ovde se spisak ne završava: Tu su i "džamper za vrata" i kaiševi za prohodavanje, anatomske kadice, komode, a kasnije i svi motorići, biciklovi i guralice... Neke stvari su korisnije od drugih, a koje su kakve najbolje će vam reći dete. Zato ne žurite da nabavite sve što se reklamira, većina ovih aktuelna je samo nekoliko meseci. Pozajmite, isprobajte, kupite polovno. I ne zaboravite da polovno donirate, pozajmite, prodate :)


Нема коментара:

Постави коментар